Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η κοινωνική έκρηξη θα γίνει στο γκισέ της τράπεζας

Καλώς ήλθαμε στη Δανία του Νότου
Η ώρα του λογαριασμού δεν έχει φτάσει ακόμη για τους πολίτες, κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και τους υπόλοιπους Έλληνες. Θα έρθει σταδιακά εκείνη η ώρα, όταν θα πάνε στις τράπεζες να δουν τους λογαριασμούς τους και θα διαπιστώσουν τι σημαίνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τότε θα δούμε όλοι τη λαϊκή οργή, κι ας μην χαίρεται η κυβέρνηση που ακόμη δεν έχουμε νέα… Δεκεμβριανά.
Αυτή τη φορά, αν αποφασίσει ο κόσμος να βγει στο δρόμο θα δούμε πολύ χειρότερα πράγματα διότι οι αντοχές εξαντλούνται. Ο απλός πολίτης βλέπει τα λαμόγια, τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τους λοιπούς κρατικοδίαιτους χρυσοκάνθαρους να μην ιδρώνει το αυτί τους από την κρίση, ενώ αυτοί ξεζουμίζονται και ήδη έχει αρχίσει να παίρνει ανάποδες. Όμως, η έκρηξη, είπαμε, θα γίνει στο γκισέ της τράπεζας.
Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος μου, δημόσιος υπάλληλος στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ο οποίος μου είπε ότι πάνω – κάτω θα έχει απώλειες 2.500 ευρώ το χρόνο. Φυσικά υπολόγισε μόνο περικοπές στα επιδόματα και μειώσεις 30% στα δώρα. Δεν έβαλε κάτω πόσα θα χάσει από την αυτοτελή φορολόγηση, από την βενζίνη, από τα νέους φόρους στο ρεύμα, στα ποτά, τα τσιγάρα. Τρομάζει ακόμη και σούμα να κάνει.
Συγγενής μου εκπαιδευτικός, με πολλά χρόνια στα σχολεία και με μισθό που δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το μήνα περιμένει ότι θα χάσει πάνω από 1.500 το χρόνο, αλλά μάλλον λίγα λέει. Είπαμε, στην τράπεζα θα πάρει την κρυάδα.
Σε γενικές γραμμές οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν το 7%-8% του μισθού τους μόνο από τις περικοπές σε επιδόματα και δώρα. Ήλοι μαζί οι Έλληνες θα πληρώνουμε κάθε μέρα τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, τις βενζίνες κ.λπ.
Το ζήτημα είναι ότι έρχονται ακόμη πιο «μαύρες» ημέρες στην οικονομία και την κοινωνία αφού οι εργαζόμενοι που πληρώνονται, δηλώνουν χωρίς να μπορούν κρύψουν εισοδήματα, ξοδεύουν για να ζήσουν, αυτοί στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχείρηση. Τα «λουκέτα», οι κατασχέσεις, τα σπίτια στο σφυρί, οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, όλα αυτά και άλλα πολλά θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο.
Καλώς ήλθαμε λοιπόν στη Δανία του νότου.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου