Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

TO ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ..... ΓΙΑ ΝΑ Γ#Μ#Σ## ΤΟ ΛΑΟ! (Η ΝΔ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ)

Την κόκκινη γραμμή του 14ου και του 13ου μισθού φαίνεται να περνάει η κυβέρνηση υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων που ζητούν σκληρότερα μέτρα για να δώσουν οικονομική βοήθεια.
Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να παίρνει την τελική απόφαση, αφορούν από κατάργηση ή περικοπή των δώρων, των επιδομάτων και των πρόσθετων παροχών.
Τα υπέρ και τα κατά κάθε σεναρίου, αλλά κυρίως το συνολικό ποσό εξοικονόμησης πόρων, διερευνήθηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην οδό Νίκης υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.
Στα υπό εξέταση σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, που στοχεύουν στην άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ από τους δημοσίους υπαλλήλους πλέον άλλων τόσων που αντλούνται από το πρώτο πακέτο (650 εκατ. εξοικονομούν από την περικοπή 10% των επιδομάτων), είναι:
1 Η πλήρης κατάργηση του 14ου μισθού, μετά το πάγωμα των αυξήσεων και την περικοπή των επιδομάτων του πρώτου συμπληρωματικού πακέτου. Πρόκειται για την πιο σκληρή εκδοχή, την οποία όμως επιμόνως ζητούν οι επιτηρητές (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) και κυρίως οι Γερμανοί, που παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για την παροχή της οικονομικής βοήθειας.
2 Τη μερική κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας σε ποσοστά που φθάνουν μέχρι 50%. Το σενάριο αυτό που φαίνεται να απορρίπτεται από τους «σκληρούς» της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται πιο «ήπιο» από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης εν συγκρίσει με το προηγούμενο της κατάργησης. Και σε αυτή την περίπτωση στόχος είναι η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.
3 Τη μικρότερη περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας σε ποσοστό 20%. Το σενάριο αυτό συνδυάζεται με συνέχιση της περικοπής για τα επιδόματα και τις πρόσθετες παροχές σε ποσοστό 10% (όπως ΔΙΒΕΕΤ υπαλλήλων υπουργείου Οικονομικών) έως και 100% (έξοδα κίνησης).
4 Το δεύτερο συμπληρωματικό πακέτο συμπληρώνεται από το πάγωμα των αυξήσεων για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου και όχι μόνο για όσους εισπράττουν άνω των 2.000 ευρώ, όπως αρχικά ανακοινώθηκε.
5 Την επέκταση της εισοδηματικής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα «εξ αντανακλάσεως», όπως χαρακτηριστικά έλεγε την περασμένη εβδομάδα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας πως είναι καθαρά θέμα ανταγωνιστικότητας.
6 Οι επεμβάσεις στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι μόνιμες και όχι μόνο για την τριετία που διαρκεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα περάσουν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, για το οποίο οι συζητήσεις ανοίγουν την άνοιξη.
7 Οι περικοπές για τους συνταξιούχους θα διαρκέσουν όλη την τριετία του ΠΣΑ, μέχρι και το 2012, διάστημα κατά το οποίο οι συντάξεις θα καθηλωθούν στα επίπεδα του 2008, καθώς ούτε πέρυσι είχαν δοθεί αυξήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου