Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

Οι προτάσεις Σαμαρά για την πάταξη της διαφθοράς

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την πάταξη της διαφθοράς ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Α. Σαμαράς ζήτησε και έγινε δεκτό από τους πολιτικούς αρχηγούς να διεξαχθεί συζήτηση, προ Ημερήσιας Διάταξης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με την εντολή, μέχρι τον Ιούνιο του 2010 να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια που θα καταπολεμούν τη διαφθορά παντού. και αυτά θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του Ελληνικού κράτους.
Η ΝΔ προχώρησε στις παρακάτω προτάσεις:
1. Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.
2. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.
3. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».
4. Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.
5. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.
6. Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό Νόμο και να θεσπίσει μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, "αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου