Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Αντώνης Σαμαράς: "Αν καταφύγουν στην φοροεπιδρομή, θα μας βρουν απέναντί τους"



Το ιδεολογικό στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σε αντίθεση με τις υπέρμετρες κινδυνολογίες στις οποίες αναλώνεται η κυβέρνηση (και τις οποίες ήδη πληρώσαμε μέσω των «σπρεντ»),o κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας , σημειώνοντας όμως ότι...
αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αφού, όπως είπε, και η Κομισιόν «διακήρυξε ότι είναι αδιανόητο κράτη μέλη της ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν».
Ως προϋποθέσεις για την αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, έθεσε την ανάγκη για διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των αγορών και την μείωση των αντιπαραγωγικών δημοσίων δαπανών.
«Δεν πρέπει να εξαπολύσουμε φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλοί - επιχειρήσεις και νοικοκυριά - που βρίσκονται ήδη στο όριο. Κι αν τους πιέσουμε κι άλλο, θα βρεθούν κάτω από το νερό.
Και μια τέτοια πίεση δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα, θα φέρει περισσότερα “λουκέτα” επιχειρήσεων, θα φέρει περισσότερη ανεργία, θα φέρει κρίση ρευστότητας στην αγορά, άρα απώλεια εσόδων κλπ.
Τελικά μια τέτοια πίεση στην αγορά και στην κοινωνία σε συνθήκες κρίσης, θα προκαλέσει μείωση δημοσίων εσόδων και αύξηση κυκλικών δαπανών. Άρα διόγκωση των ελλειμμάτων».
Τάχθηκε υπέρ της περιστολή της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο των «τεκμηρίων κατανάλωσης». «Μιλάμε για τις κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι που διάγουν πολυτελή διαβίωση, δηλώνουν, παρ' όλα αυτά, εισοδήματα φτώχειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις των αγορών και εξήγησε πως «όταν ανεβαίνει το κόστος ανεβαίνουν και οι τιμές. Όμως, όταν πέφτει το κόστος, δεν υποχωρούν οι τιμές. Συνέβη με το πετρέλαιο και με τα επιτόκια, δηλαδή με τις δόσεις των δανείων, καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών.
Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στρεβλώσεων στις αγορές μας. Αλλού το πρόβλημα είναι μονοπώλια, αλλού ολιγοπωλιακές πρακτικές, αλλού καταχρήσεις “δεσπόζουσας θέσης”, αλλού καρτέλ, κι αλλού εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων.
Στρεβλώσεις θεωρώ ακόμα κι εκείνες τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης που δεν τις προκαλεί το κράτος, αλλά η απουσία του. Όπως το παρά-εμπόριο: όταν βλέπει ο καταστηματάρχης παράνομους πλανόδιους να πουλάνε έξω από τη βιτρίνα του ίδια προϊόντα με τα δικά του, ή απομιμήσεις τους, σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό που σκοτώνει το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα».
Πρέπει να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις γιατί μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσουμε να παράγουμε υγιή δημόσια έσοδα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα αρχίσουν να «απορροφούν» τα ελλείμματα, είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού και να μειωθούν εκείνες που δεν βοηθούν την οικονομία να γίνει πιο αποδοτική και δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα. Θα βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη όχι με συμπίεση, είπε ο κ. Σαμαρά και πρόσθεσε: «ανταγωνιστικότητα παντού».
Σας μίλησα για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ένα σύστημα ιδεών που κυριαρχούν πια παντού στην Ευρώπη και είναι καιρός να επικρατήσουν και στην Ελλάδα, είπε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας ότι «φιλελευθερισμός στην οικονομική δραστηριότητα και στην υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας ,κοινωνική ευαισθησία με στήριξη των ασθενέστερων και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους είναι τα προτάγματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Οι φιλελεύθερες ιδέες και η πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να έχουν κοινωνικά προτάγματα . H ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αγορά και η κοινωνία, παντρεύονται αβίαστα».
ΥΓ. Στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Ντ. Σπέκχαρτ στην ομιλία του, παρόντος του κ. Παπανδρέου, με ιδιαίτερη έμφαση μας προέτρεψε στην …. «ευέλικτη αγορά εργασίας». Σας θυμίζει τίποτα; Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μου την Κυριακή (εδώ) .
Τώρα πως …όλως τυχαίως… συμπίπτουν οι ιδέες των «Σοσιαλιστών» με αυτές του προτεκτοράτου του σκληρού καπιταλισμού, αυτό άπτεται στην σφαίρα του …..πολιτικού παραλόγου ή στην σφαίρα του ανενδοίαστου και της εξαπάτησης.
 από politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου