Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Οιωνοσκόποι και πραγματικότης


Του Κωστα Ιορδανιδη
Διακατέχονται οι πάσης φύσεως οιωνοσκόποι από μία νευρικότητα περί της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τώρα που έχασε τη μάχη της διαδοχής, και ορισμένοι αποφαίνονται ότι θα είναι η ηγέτις της εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως, ή ότι θα αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία και πιθανότατα θα ιδρύσει νέο κόμμα. Ουδείς εκ των οιωνοσκόπων μπορεί να ισχυρισθεί βεβαίως ότι η κ. Μπακογιάννη έχει εκμυστηρευθεί σε κάποιον εξ αυτών τις σκέψεις της, ενώ ο κ. Κώστας Μητσοτάκης αρνήθηκε να αναφερθεί στο ζήτημα, παρά το γεγονός ότι ερωτήθη επιμόνως.
Κατ’ αρχήν η κ. Μπακογιάννη είναι άτομο ευφυές, ώστε να θεωρεί ότι υπάρχει χώρος δημιουργίας «φιλελεύθερου» πολιτικού σχηματισμού, που να μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο αυστηρά δικομματικό σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα. Αυτή ακριβώς η πραγματιστική διαπίστωση ώθησε, άλλωστε, τις «φιλελεύθερες» πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ενταχθούν στα δύο κόμματα εξουσίας –Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ– και ορισμένες φορές να επηρεάσουν αποφασιστικά την κεντρική πολιτική – όπως επί της προεδρίας του κ. Μητσοτάκη στη Ν.Δ. και του κ. Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ.
Οι οιωνοσκόποι, πάλι, που έσπευσαν να αποδώσουν ρόλο ηγετικό της «εσωκομματικής» αντιπολιτεύσεως στην κ. Μπακογιάννη, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν κατ’ αρχήν ότι εσωκομματική αντιπολίτευση στο επίπεδο της κομματικής βάσεως θα συνιστούσε εγχείρημα αφροσύνης, αλλά κυρίως ματαιοπονία, δεδομένου ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξελέγη προσφάτως με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Πέραν τούτου η άμεση εκλογή από τα μέλη κόμματος –παλαιά και νεοεγγραφέντα– έχει δραματικά ισχυροποιήσει τη θέση του νέου ηγέτη στο κόμμα, από ό,τι εάν ο κ. Σαμαράς είχε αναδειχθεί στην προεδρία της Ν.Δ. από την κοινοβουλευτική ομάδα ή το συνέδριο του κόμματος. Η διαδικασία που επελέγη κατέστησε τη Ν.Δ. κόμμα σαφώς αρχηγικότερο από ό,τι υπήρξε τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Οσοι υποστηρίζουν, πάλι, ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα βρει την έκφρασή της συγκροτημένα στην κοινοβουλευτική ομάδα, αγνοούν ότι ο βουλευτής είναι ον πολιτικό με αυξημένο αίσθημα αυτοσυντηρήσεως. Οι βουλευτές πήραν το μήνυμα στις εσωκομματικές εκλογές και οι αξιολογότεροι υποστηρικτές της κ. Μπακογιάννη διέρχονται περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Ολα αυτά βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλύτερα από οιονδήποτε η κ. Μπακογιάννη, που πρέπει να περάσει και αυτή περίοδο προσαρμογής έως ότου αρχίσει να συμβάλλει δημιουργικά στην αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό επιβάλλει άλλωστε και η πολιτική σωφροσύνη, εις πείσμα των οιωνοσκόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου