Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

“Οχι” Σαμαρά στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες

Την πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αποστέλλοντας αναλυτικό υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών.
Στη σχετική του δήλωση, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιό της διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα, στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά τους αυτόματα ιθαγένεια και να νομιμοποιούνται έτσι αναγκαστικά και οι γονείς τους.
Αντιπαραθέτοντας την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε πως αυτές αν και δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παρ’ όλα αυτά υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας.
«Εμείς που αντιμετωπίζουμε οξύ πρόβλημα ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών, αντί να είμαστε πιο προσεκτικοί, κατεβαίνουμε με το νομοσχέδιο αυτό, στο πιο “χαλαρό κατώφλι” απ’ όλους. Πηγαίνουμε αντίθετα με τη λογική, αντίθετα προς το συμφέρον μας, αλλά κι αντίθετα από τους υπόλοιπους εταίρους μας» συνέχισε.
«Δεν μπορεί οι Γάλλοι να ανακαλύπτουν σήμερα τη σημασία και την επικαιρότητα της εθνικής ταυτότητας (ιδιαίτερα για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία τους), δεν μπορεί οι Βρετανοί να ανακαλύπτουν τη “Βρετανικότητα”, οι Ισπανοί την “Ισπανικότητα”, και εμείς να φοβόμαστε να μιλήσουμε για την “ελληνικότητα”» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:
-Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θα υπερψηφίσουμε, βέβαια, το δικαίωμα ψήφου των ομογενών.
-Δεσμευόμαστε από τώρα ότι θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο όταν θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
-Επίσης δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον εθνικό χαρακτήρα της Παιδείας μας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματός μας. Για να σηματοδοτήσουμε την ενσωμάτωση όλων στην «ημετέρα παιδεία».
-Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις επί μέρους ρυθμίσεις, δεσμευόμαστε να νομοθετήσουμε προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και απόκτηση ιθαγένειας, αυστηρά καθορισμένες, όπως προβλέπεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Συμπλήρωσε πως τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα παίρνουν με αίτησή τους ιθαγένεια, όταν ενηλικιώνονται κι εφʼ όσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
Καταλήγοντας, τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία, «δεν θέλουμε να την κάνουμε “περίκλειστο φρούριο”, αλλά, και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει “ξέφραγο αμπέλι”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου