Του ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΣΑΠΗ
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πως διάβολο το φέρνουν έτσι οι συνθήκες και στην Ελλάδα πηγαίνουμε πάντα αντίθετα με τα διεθνή ρεύματα. Για παράδειγμα στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παλιότερα υπήρχε στην Ευρώπη η συγκεντρωτική αντίληψη του μεγάλου κεντρικού κράτους, εμείς ακολουθούσαμε πολιτικές τιμαριοποίησης της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα που αντίθετα, βοηθούσης και της τεχνολογίας η ζωντάνια μεταφέρεται σε ΟΤΑ με μικρούς πληθυσμούς, οι οποίοι μετατρέπονται σε ζωντανά δημοκρατικά κύτταρα, σήμερα η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ θέλει να μεταβεί σε συγκεντρωτικές μορφές ΤΑ. Άντε μετά συμμάζεψε τα ασυμμάζευτα.
Για παράδειγμα:
Η Γαλλία έχει 36.684 Δήμους, με μέσο όρο 1.720 κατοίκους ανά δήμο και με το 95% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.
Η Ισπανία έχει 8.110 Δήμους, με μέσο όρο 5.430 κατοίκους ανά δήμο και με το 85% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.
Η Γερμανία έχει 12.431 δήμους, με μέσο όρο 6.690 κατοίκους ανά δήμο και με το 75% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.
Η Ιταλία έχει 8.101 Δήμους, με μέσο όρο 7.270 κατοίκους ανά δήμο και με το 71% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους κ.λ.π.
Αντίθετα η Ελλάδα έχει σήμερα 1034 Δήμους με μέσο όρο ήδη 10.200 κατοίκους ανά Δήμο, και με πάνω από το 50% του πληθυσμού να έχει συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Και αντί λοιπόν να αποκεντρώσουμε την εξουσία και να μεταφέρουμε τη Δημοκρατία στη λαϊκή βάση, να ζωντανέψουμε την περιφέρεια, μετατρέποντας τους μικρούς ΟΤΑ σε ζωντανά κύτταρα και σχολεία Δημοκρατίας, αντιθέτως οι εγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να υπερσυγκεντρώσουν όλες τις τοπικές αρμοδιότητες σε 370 μόλις υδροκέφαλους και αντιδημοκρατικούς δήμους (με 28.500 κατοίκους ανά Δήμο κατά μέσο όρο), σε 13 μεγάλες περιφέρειες, πάνω από τις οποίες θα υπάρχουν 7 κυβερνητικοί διοικητές και πάνω από αυτούς ο καλός «πατερούλης πρωθυπουργός», που θα μοιράζει τα κονδύλια όπως εκείνος βούλεται.
Το ΠΑΣΟΚ βάζει σαν δικαιολογία τη μεγάλη διαφθορά και την κατασπατάληση των κονδυλίων στους Δήμους. Όμως αποκρύπτει την αλήθεια, δηλαδή ότι η κατάσταση αυτή προήλθε ακριβώς από την έλλειψη της Δημοκρατίας και του αυτοελέγχου στους Δήμους. Όταν δηλαδή εκλέγεται κάποιος Δήμαρχος με το 42% (Το ακούς Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή ή κάνεις πως δεν ακούς;) και παίρνει δώρο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, τι περιμένουμε να κάνει, χωρίς κανέναν πλέον έλεγχο, από το να βάλει το χέρι στο μέλι;
Επομένως δεν φταίνε οι τοπικές κοινωνίες, αλλά φταίει το πολιτικό κατεστημένο που δεν ήθελε ζωντανή και δημοκρατική την ΤΑ, αλλά ήθελε να κάνει πολιτικό παιχνίδι με του κομματάρχες δημάρχους του.
Με το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» απλά το παιχνίδι, που αφορά διαχείριση κονδυλίων και κατασκευή μεγάλων έργων, φοβάμαι ότι θα φύγει από τα χέρια των πολλών Δημάρχων και θα πάει στα χέρια ολίγων κρατικοδίαιτων νταβατζήδων, που με το προηγούμενο καθεστώς έχαναν πολλά κονδύλια, που δεν μπορούσαν να ελέγξουν.
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε χθες στην ομιλία του στην ΚΕΔΚΕ, να δούμε μήπως θα πρέπει να εκλέγεται με ξεχωριστή κάλπη ο Δήμαρχος και με ξεχωριστή το Δημοτικό Συμβούλιο;
Μη μιλάς Αντώνη, θα φας κι’ άλλο γκάλοπ στο κεφάλι.
GATAROS
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου