Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Τα βασικά συμπεράσματα από το Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ

Στην ομιλία του το Σάββατο, ο Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για νέα και καθαρή ιδεολογική ταυτότητα και για ένα «μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα» παρουσιάζοντας μια πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα που βασίζεται στο ότι το κόμμα πρέπει πρώτα να διαμορφώσει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο για να κερδίσει ξανά τους δικούς του ψηφοφόρους και μετά να προσπαθήσει να διευρύνει την απήχησή του με την δύναμη των ιδεών του.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν παρουσίασε πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα, περιορίστηκε σε μια επανάληψη της αποτυχημένης συνταγής των ταυτόχρονων ανοιγμάτων προς τον ανύπαρκτο «μεσαίο χώρο και την «ακροδεξιά» και ανάλωσε το χρόνο της αναφερόμενη στη «συνεχή παρουσία της στα δύσκολα και τα εύκολα της παράταξης» και σε δοξολογίες προς τις απελθούσες ηγεσίες.
Έτσι, όπως όλοι παραδέχθηκαν, ο Α. Σαμαράς κέρδισε με διαφορά τις εντυπώσεις, γεγονός που ανάγκασε την κ. Μπακογιάννη να κάνει χθες Κυριακή και δεύτερη παρέμβαση για να μιλήσει και εκείνη πολιτικά και να απαντήσει στον Σαμαρά προκειμένου να περισώσει ότι μπορεί. Έτσι όμως στην ουσία αποδέχθηκε την ατζέντα του Σαμαρά και εμφανίστηκε να είναι σε άμυνα. Η κ. Μπακογιάννη απάντησε λέγοντας ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι: θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό και δυνατό που θα αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ ή θέλουμε ένα κόμμα περιχαρακωμένο και επιρρεπές στον λαικισμό, εσωστρεφές το οποίο θα υποστηρίζει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές;».
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την αμηχανία της από την ιδεολογική και πολιτική επίθεση Σαμαρά: Πρώτον με επικοινωνιακά ευφυολογήματα του τύπου «εγώ είμαι δύο κεφάλια πιο ψηλή από τη Χίλαρι» (απάντηση υποτίθεται στην σύγκριση από τον Σαμαρά της τακτικής της για τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους με την ανάλογη αποτυχημένη τακτική της κ. Κλίντον). Και δεύτερον βάζοντας τα παπαγαλάκια της να λένε ότι ο Σαμαράς δεν πήγε τάχα την Κυριακή στο συνέδριο, για να συγκαλύψει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ίδια πήγε κατά το μεσημεράκι για να δευτερολογήσει ενώπιον ενός ακροατηρίου «μόλις 150 συνέδρων ανάμεσα στους οποίους και η Ντόρα Μπακογιάννη» (ΕΘΝΟΣ). Δηλαδή δεν πήγαν ούτε οι δικοί της να την ακούσουν παρά την προαναγγελία της δευτερολογίας από το Σάββατο.
Όπως έγραψε το ΕΘΝΟΣ «η επιλογή της αυτή θεωρήθηκε πολύ έξυπνη επικοινωνιακά αφού ορισμένοι σύνεδροι – ομιλητές τής απηύθυναν ονομαστικό χαιρετισμό σχολιάζοντας μάλιστα ότι θα χαιρετούσαν και τους υπολοίπους διεκδικητές “αλλά δεν είναι εδώ”. Κάποιοι πάντως ερμήνευαν την κίνησή της και ως απόρροια έντονης ανησυχίας μετά τα γκάλοπ που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να προηγείται με βραχεία κεφαλή στη μάχη της διαδοχής» (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8030816)
Βλέπουμε λοιπόν μια Ντόρα Μπακογιάννη από εκεί που ετοίμαζε τον μηχανισμό της για να αναδειχθεί πρόεδρος του κόμματος μόλις έχανε ο Κ. Καραμανλής να αναγκάζεται τώρα να απαντά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης που επέβαλε ο Σαμαράς. Και να προσαρμόζει την τακτική της στην εκλογή του νέου αρχηγού όχι από το Έκτακτο Συνέδριο όπως υπολόγιζε, αλλά από την βάση όπως πρότεινε ο Αβραμόπουλος και στήριξε ο Σαμαράς.
Και όλοι θα θυμάστε ότι στην αρχή οι άνθρωποι της Ντόρας στα κανάλια και τον Τύπο μιλούσαν για «περίπατο». Μετά άρχισαν να μιλάνε για μια «δύσκολη» μεν αναμέτρηση στην οποία όμως «φαβορί» ήταν η Ντόρα. Και τώρα δεν μιλάνε ούτε για «περίπατο» ούτε για φαβορί. Μιλάνε για «ντέρμπι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου