Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Η ΣΗΜΑΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

Επειδή πολλά έχουν ακουσθεί τις τελευταίες μέρες, μήνες, χρόνια... περί πατριωτικής καπηλείας, επειδή στην Ελλάδα σε λίγο θα ντρεπόμαστε να κρεμάμε τις σημαίες στα μπαλκόνια μας στις Εθνικές εορτές για να μη μας πουν φασίστες, επειδή σε λίγο μπορεί να καταργηθούν οι παρελάσεις με την αιτιολογία ότι αποτελούν εθνικιστικό παραλήρημα πάρτε μερικά μαθήματα εθνικής συνείδησης από τα αδέλφια μας στην Κύπρο.

Η ιστορία αφορά καταγγελίες της UEFA προς το ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) για την ύψωση Ελληνικών σημαιών στους αγώνες των Ομίλων του Champions League που συμμετέχει η ιστορική και σχεδόν ισόβια πρωταθλήτρια Κύπρου, με την απειλή τιμωρίας αν δεν σταματήσουν να υψώνουν τις σημαίες.

Να σημειωθεί επίσης ότι στον αγώνα APOEL - CHELSEA στη Λευκωσία είχε αναρτηθεί πανώ σε 10 γλώσσες με το σύνθημα "Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ"!

Παραθέτω απόσπασμα της συνέντευξης του Προέδρου του ΑΠΟΕΛ στην αθλητική ιστοσελίδα www.gazzetta.gr η οποία δεν έχει μόνο αθλητικό ενδιαφέρον...


«H σημαία θα μείνει»

Αποφασισμένοι να μην ενδώσουν στις πιέσεις της ΟΥΕΦΑ για τις Ελληνικές σημαίες, αλλά και τρίτων που δεν τους αρέσει το συγκεκριμένο θέαμα στις εξέδρες του ΓΣΠ, είναι οι άνθρωποι του ΑΠΟΕΛ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής ομάδας Φοίβος Ερωτοκρίτου με δηλώσεις του στο gazzetta.gr, αφού χαρακτήρισε απαράδεκτο το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας επισήμανε πως όποια απόφαση και αν πάρουν οι αξιωματούχοι, οι σημαίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο επόμενο ματς.

Από το όνομα που έχει η συγκεκριμένη ομάδα, καταλαβαίνει κανείς τους άρρηκτους δεσμούς που έχει με την Ελλάδα. Στην χώρα μας λίγοι θα γνωρίζουν πως στην Κύπρο υπάρχει μια ομάδα που λέγεται Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας. Και όμως αναφερόμαστε στον ΑΠΟΕΛ, την ομάδα που φέτος συνέχισε την περσινή εξαιρετική πορεία της Ανόρθωσης στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο στην Μεγαλόνησο βρίσκεται σε άνθηση. Εκεί όμως που για τον... θρύλο της Κύπρου τα πράγματα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, ήρθε η ΟΥΕΦΑ για να φέρει αναστάτωση όχι μόνο στην συγκεκριμένη ομάδα, αλλά συνολικά στον ελληνισμό. Φυσικά αναφερόμαστε στην καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, για τις ελληνικές σημαίες που υπήρξαν στο ΓΣΠ.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής ομάδας τον Φοίβο Ερωτοκρίτου, ο οποίος εκτός του ότι δεν μπορούσε να πιστέψει στην καταγγελία της ΟΥΕΦΑ, ξεκαθάρισε πως ότι και να γίνει, οι ελληνικές σημαίες θα ανεμίζουν όπου και αν παίζει η ομάδα του.

Πρόεδρε πώς κρίνετε την κατηγορία της UEFA?
«Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, αυτή η κατηγορία είναι τελείως απαράδεκτη, ήδη έχουμε ενημερώσει την ΟΥΕΦΑ ότι δεν δεχόμαστε την συγκεκριμένη καταγγελία. Έχουμε παραθέσει τους λόγους που είναι δύο. Πρώτα πρώτα, βάση του άρθρου που μας έχουν καταγγείλει δεν συμπεριλαμβάνονται τα Εθνική σύμβολα. Επίσης δεύτερον βάση του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαιούνται οι Εθνικές κοινότητες της Κύπρου, δηλαδή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους σύμβολα και συγχρόνως και την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πιστεύετε πως πίσω από την κίνηση αυτή, κρύβεται κάτι άλλο από πίσω;
«Πιστεύουμε πως όντως δεν το έχουν κάνει έτσι, αυτό αποδεικνύεται πως μας ήρθε η πρώτη κατηγορία για ρίψη αντικειμένων την Δευτέρα και η καταγγελία για την σημαία μας ήρθε χθες. Αυτό φυσικά σημαίνει πως έγινε κατόπιν παρεμβάσεων τρίτου ή τρίτων».

Όσον αφορά την καταγγελία, ποια θα είναι τα βήματα από δω και πέρα;
«Σε αυτό το στάδιο μας ζητάνε να παραθέσουμε γραπτώς τις θέσεις, γιατί δεν δικαιούται κανένας κατηγορούμενος να παραστεί και αν παρελπίδα καταδικαστούμε, τότε θα κάνουμε ένσταση και θα παραστούμε».

Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από εσάς, όσο και από τον κόσμο;
«Αρχικά αυτό που είπαμε όλοι, είναι ότι η ΟΥΕΦΑ είναι απαράδεκτη, κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να εκφράζουμε την Εθνική μας καταγωγή. Δηλαδή την Ελληνική. Ότι είμαστε Έλληνες, μια καταγωγή για την οποία εμείς είμαστε υπερήφανοι».«Δεν το κατόρθωσαν κατακτητές, δεν θα το κάνει η ΟΥΕΦΑ»

Σε περίπτωση που η ΟΥΕΦΑ δεν καταδικάσει την ομάδα, αλλά αποφασίσει να μην έχετε ελληνικές σημαίες στο γήπεδο, ποια θα είναι η δική σας αντίδραση;
«Ότι και να γίνει στο επόμενο παιχνίδι θα δουν και πάλι τις σημαίες, δεν το συζητάμε αυτό. Μάλιστα θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο, ότι διαχρονικά δεν κατόρθωσαν τόσοι και τόσοι κατακτητές που πέρασαν από την Κύπρο να μας στερήσουν το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ως Έλληνες που είμαστε, κανένας τώρα δεν μπορεί να μας το στερήσει αυτό το δικαίωμα».

Τα συμπεράσματα και τα μαθήματα για μας τους Έλληνες της Ελλάδος και όχι της Κύπρου, γιατί εκεί μάλλον δεν χρειάζονται μαθήματα Εθνικής ταυτότητας, ενόψει κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου