Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Δήλωση του Εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκου για το θέμα της κατάργησης των «stages» (26/10/09)

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

Η κυβερνητική απόφαση για τα « stages » είναι «πρότυπο» κοινωνικής αναλγησίας, πολιτικής εκδικητικότητας και κατάφωρα αντισυνταγματικής πρακτικής. Έχει αφήσει ήδη ανεξίτηλο στίγμα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Είναι μια καθαρά κομματική απόφαση που σπρώχνει σε πραγματικό «εργασιακό Μεσαίωνα» χιλιάδες νέους που έχουν ανάγκη. Χιλιάδες νέους που το «λάθος» τους ήταν ότι μαθήτευσαν και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Δημόσιο, επί μιας άλλης, πλην ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνησης.
Ο «εργασιακός Μεσαίωνας» τον οποίο βιώνουν ήδη οι χιλιάδες αυτοί νέοι και οι οικογένειές τους, είναι αποτέλεσμα του «ρεβανσιστικού Μεσαίωνα» από τον οποίο δεν υπήρξε ποτέ «Αναγέννηση» στο ΠΑΣΟΚ.
Στο θέμα των « stages » επιβεβαιώνεται ότι το βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ επανέρχεται. Είναι εδώ. Ανάλγητο, εκδικητικό. Το είδαμε άλλωστε στο Εθνικό Συμβούλιό του.
Αυτό είναι το μείζον πολιτικό συμπέρασμα της απαράδεκτης απόφασης της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αφήσει χιλιάδες νέους ανθρώπους κυριολεκτικά στο δρόμο.
Μιας απόφασης που επικρίθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα, «πλην ΠΑΣΟΚ», καθώς και από μεγάλη μερίδα του Τύπου.
Σχετικά με το σεβασμό του ΑΣΕΠ
Πως μιλούν για υποβάθμιση του ΑΣΕΠ εκείνοι που κυριολεκτικά το καταρράκωσαν, όταν με τους Νόμους 2738/1999 και 2839/2000 μονιμοποίησαν πάνω από 2.500 « stagiers », πριν ακόμα λήξει η 17μήνη μαθητεία τους;
Πρόκειται για πολιτικό φαρισαϊσμό πρώτου μεγέθους.
Ξεχνούν ότι εκείνοι, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, πρώτοι εφάρμοσαν, διατήρησαν και κληροδότησαν το θεσμό των stages . Δικό τους δημιούργημα είναι.
Σχετικά με τη μοριοδότηση
Παρά τα όσα είπε αρχικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τον οποίο στη συνέχεια «άδειασε» μεγαλοπρεπώς ο κ. Πάγκαλος, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να καταργήσει τελικά την μοριοδότηση όσων απασχολήθηκαν στα προγράμματα « stages ».
Καταπατούν έτσι χωρίς αιδώ την αρχή της συνέχειας του κράτους αφαιρώντας νομοθετημένα κεκτημένα δικαιώματα.
Σε μια συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης αποκρύπτουν ότι η μοριοδότηση αφορά μόνον ένα από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, δηλαδή την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, και όχι το σύνολό τους.
Σχετικά με τα « stages » μόνο στον ιδιωτικό τομέα
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αξιολογεί ως χρήσιμα τα προγράμματα stages στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι στο δημόσιο.
Πριν από κάθε τι άλλο, καλούμε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την αξιολόγηση που είχε γίνει επί ημερών της πριν το 2004,για το πρόγραμμα των περίπου 10.000 απόφοιτων ανωτάτων σχολών που απασχολήθηκαν τότε στα stages του ιδιωτικού τομέα. Η εξής:
Με ποια όμως λογική η Κυβέρνηση προκρίνει τα « stages » στον ιδιωτικό τομέα και τα καταργεί στο Δημόσιο;
Η λογική είναι μια και είναι αυστηρά κομματική.
Στα κενά που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση των « stages » στο Δημόσιο η Κυβέρνηση θα μπορεί να διορίσει κομματικούς επιλέκτους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Είναι προφανές λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ προωθεί στο Δημόσιο νέα στρατιά «πράσινων» συμβασιούχων και όταν αυτοί θα έχουν αποκτήσει «νομιμοποίηση» για να απαιτήσουν μονιμοποίηση, θα έρθει το ΑΣΕΠ να τους τακτοποιήσει «και με το νόμο».
Πέραν αυτών, υπάρχει και μια πρόσθετη, πολύ σοβαρή παρενέργεια της διατήρησης των « stages » μόνον στον ιδιωτικό τομέα.
Οι επιχειρήσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα έχουν ακόμα έναν ισχυρό λόγο να απολύσουν νυν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Θα το κάνουν προσβλέποντας ότι μετά από ένα εξάμηνο, ένα χρόνο το πολύ, θα καλύψουν τα κενά με το δωρεάν για εκείνες προσωπικό των « stagiers ».
Η απαράδεκτη λοιπόν απόφαση της κυβέρνησης για τα « stages » κινδυνεύει να οδηγήσει σε κύμα απολύσεων σημερινών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό όμως δεν τους νοιάζει στο ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εκκολαπτόμενη νέα στρατιά πράσινων συμβασιούχων στο Δημόσιο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ενώ καταργούν τη μοριοδότηση για τα « stages », τη διατηρούν για τους συμβασιούχους του 2004. Δηλαδή εκείνους που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά παράβαση κοινοτικής οδηγίας του 1999, «κληροδότησε» στη Ν.Δ.
Στο σημείο αυτό, ως απόδειξη της διαφοράς νοοτροπίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004, από τις δεκάδες χιλιάδων συμβασιούχους που βρήκε από το ΠΑΣΟΚ, μονιμοποίησε πάνω από 33.000, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου και μοριοδότησε τους υπολοίπους.
Τότε, - επί Ν.Δ. - φροντίδα και μέριμνα για εργαζομένους ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.
Σήμερα - επί ΠΑΣΟΚ - αναλγησία, εκδικητικότητα, μαζικές διώξεις, ανεργία και άρνηση προοπτικής για χιλιάδες νέους.
Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι ήδη πολύ αρνητικά.
Επαναλαμβάνω ότι η Ν.Δ. σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τους, θα είναι δίπλα στους χιλιάδες νέους που υφίστανται την αναλγησία και την εκδικητικότητα του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου