Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Η αδιαμφισβήτητη ιδεολογική υπεροχή του Σαμαρά

Με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς, υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος της Ν.Δ, εκφέρουν τις θέσεις τους και το όραμά τους για την αυριανή ημέρα στο κόμμα τους.
Αν και δεν είχαμε ανάγκη αυτές τις δηλώσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα, σε κάθε περίπτωση αποτελούν μία ακόμα πιστοποίηση της ιδεολογικής υπεροχής του Αντώνη Σαμαρά, απέναντι στις αποτυχημένες συνταγές της Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και στα θολά μηνύματα του Δ. Αβραμόπουλου.
Την ίδια ώρα που όλοι μιλούν για επιστροφή στο Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, στις ιδεολογικές ρίζες της παράταξης, η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews» , θέτει ως αναγκαία την “προσαρμογή του πολιτικού λόγου της Ν.Δ στα νέα πολιτικά ρεύματα και πολύπλευρη διεύρυνση της απήχησης αυτού του λόγου”. Ποια είναι αυτά τα ρεύματα δεν μας το λέει. Απο την άλλη όλοι ξέρουν πόσο συνέβαλαν στον ιδεολογικό αφοπλισμό της ΝΔ αυτές οι “πολύπλευρες διευρύνσεις” που οδήγησαν στην παγκόσμια πρωτοτυπία ενός κόμματος που κάλυπτε ένα πολιτικό φάσμα απο τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι την Άκρα Δεξιά.
Αυτή η προσαρμογή-μετάλλαξη ήταν που οδήγησε σε ιδεολογική σύγχυση και πολιτική ήττα τη Ν.Δ. Και αυτή τη προσαρμογή-μετάλλαξη εκπροσωπεί η Ντόρα Μπακογιάννη.
Από την άλλη ο Δ. Αβραμόπουλος στην εφημερίδα «Καθημερινή», επανέλαβε και πάλι ότι το όραμά του είναι μια μεγάλη παράταξη, που θα ξεκινάει από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι της παρυφές της δημοκρατικής Δεξιάς, που θα αναδεικνύει την πατριωτική της διάσταση μέσα από την εθνική της ταυτότητα αλλά και την κοινωνική της ευαισθησία” . Ψαρεύει δηλαδή κι αυτός σε θολά νερά, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα , επαναλαμβάνοντας μια απο τα ίδια.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει το ξεκάθαρ πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό προσανατολισμό του στην εφημερίδα “Το Βήμα» της Κυριακής” όπου τονίζει πως ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία με την οποία μπορούμε να κάνουμε τη σύνθεση. Ή, αν θέλετε, την υπέρβαση. Και η μεσαία τάξη είναι η κοινωνική μας βάση, που θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε αντιπολίτευση εξ ονόματός της και αύριο να κυβερνήσουμε για λογαριασμό της. Γιατί η μεσαία τάξη εκφράζει τις ισορροπίες της δημοκρατίας και τον δυναμισμό της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου